ALPHA (IN PROGRESS)

Dit werk ben ik begonnen omdat ik een werk wilde maken over macht. Ik ben begonnen met woorden opschrijven die ik associeerde met macht. Ook heb ik kleuren en materialen opgeschreven die ik bij het thema macht vond passen.

Toen ik keek naar de woorden die ik had opgeschreven, sprong vooral het woord alpha eruit. Ik heb in mijn leven veel mensen ontmoet die beweren een alpha te zijn, en het heeft me altijd geïrriteerd, maar ook gefascineerd.

Na dit gedaan te hebben ben ik onderzoek gaan doen naar hoe wolven leven en of mensen echt in zo’n hiërarchie leven. Ik ben gaan nadenken over of het wel zo’n goed streven is om een ‘’alpha’’ te zijn.

Het wordt over het algemeen aangenomen dat wolven leven in een hiërarchie. Bovenaan staan het alpha mannetje en vrouwtje en daaronder staan de beta wolven.

Sommige mensen geloven dat ook mensen zo’n hiërarchie hebben. Wat mij op valt is dat de mensen die hierin geloven, meestal ook geloven dat zij een alpha zijn. Naar mijn idee is dat grootheidswaanzin, misschien onzekerheid.

Als we denken aan een alpha man, denken we aan iemand die graag de leiding neemt, tegen mensen zegt wat ze moeten doen en graag laat zien dat hij de beste is. Iemand die zijn wil doordringt. In basisschool termen kennen we daar ook een woord voor: Een pestkop. In dit soort types hebben wij ‘’beta’s’’ vaak maar weinig interesse.

In mijn onderzoek kwam ik erachter dat wolven in het wild meestal niet in een hiërarchie leven zoals wij denken. Groepen wolven in het wild bestaan meestal uit een mannetje, een vrouwtje en hun pups.

Dit zette mij aan het denken. Misschien is er wel een alpha man, maar hebben wij daar een verkeerd beeld bij.

Voor mij is een echte alpha iemand die zorgzaam is, zijn naasten helpt en iemand waarmee je kan praten over je problemen. Iemand die om zijn familie is en altijd klaar staat. Iemand die mentaal volwassen is, niet iemand met een honger voor macht en status.

Ik heb besloten dat ik voor mijn werk een serie van 5 foto’s wil maken van een gelukkige familie met daarin de zogenaamde alpha man en alpha vrouw.